December 15, 2020

Dajete li djetetu D vitamin?

Odmah u startu ću biti vrlo iskrena s vama i reći da sam jedna od onih mama koja je vrlo često zaboravljala dati D vitamin. 

Onda bi me ošinulo iz vedra neba i imala sam grižnju savjesti i odmah počela davati, pa se onda opet dogodilo da zaboravim i tako u krug. No evo, od početka listopada sam zaista ažurna i ne zaboravljam, a ako se i dogodi da zaboravim, sad pored sebe imam Lukasa koji je dovoljno velik i već zna svoju rutinu pa me podsjeti ako zaboravim. 

Ako stavimo na stranu tantrume, dosta je zabavno kod kuće imati toddlera koji me opomene ako nešto radim krivo i pametuje kako bih nešto trebala napraviti. I podsjeti me, kao npr. za D vitamin. Neki dan sam mu rekla da moramo ići van u dućan, ali da me podsjeti da uzmem ključ od stana (jer sam ga iz nekog razloga bila skinula s privjeska od auta pa da se ne dogodi tragedija po povratku kući i zapnemo pred ulaznim vratima). Taman izlazimo iz strana, ja lovim Lotu, nosim njihove ruksake, stavljam naočale na nos. Naravno, nisam uzela ključ, ali on se sjetio u pravi čas!
-„Mama, a jesi uzela kjuč?“


No, vratit ću se na D vitamin. Znači kad se beba rodi, po novom (relativno novom jer s Lukasom mi nije bila takva procedura, dok s Lotom je) u rodilištu dobije D i K vitamin koji su im, kao, dovoljni za prvi mjesec života. Tako su mi rekli. U prvih mjesec dana doma dolazi patronažna, a onda se ide na prvi, onaj toliko čekani, sistematski pregled. Uz sve parametre o kojima pedijatar vodi računa, on također daje preporuku za konzumaciju D vitamina. Moja pedijatrica za K vitamin nije bila uopće upućena, a kome god sam spomenula to, kažu da su i njihovi pedijatri, odnosno pedijatri njihove djece, bili iznenađeni jer „je to očito nešto novo“. Za K vitamin je rekla da ga nema potrebe dalje davati. Mi smo za početak dobili kapi D vitamina na recept, no po njima su nam se javili grčevi pa smo ih prestali koristiti i kupili smo  WAYA® D3 kapi s probiotikom i po njima nam je sve super. 🙂


No, da se vratim malo na D vitamin i zašto je bitan. Nisam stručnjak, daleko od toga, ali prenosim riječi svoje pedijatrice i doktora iz rodilišta kada su mi pričali. Znači, D vitamin je jako važan za normalan rast i razvoj kostiju i općenito imunološki sustav. Koliko sam upućena, on održava razinu kalcija i fosfora u krvi, a to pak utječe na mineralizaciju kostiju i razvoj koštanog tkiva. 

Moja pedijatrica je meni održala mali seminar u trajanju par minuta te ispričala zašto kod djece dolazi do manjka D vitamina i mora im se dodatno davati. Dakle, stvar je u tome da malu djecu kad se rode štitimo od jakog sunca, a vrijeme koje provedu na suncu (predvečer kad sunce malo oslabi) jednostavno nije dovoljno. Ubrzo nakon toga dolazi zimsko vrijeme, mrak dolazi vrlo rano i djeca jako malo vremena provode vani i jednostavno ne steknu dovoljnu količinu vitamina. Zato im mi moramo nadoknaditi. Kako kaže, trogodišnjaci su već dovoljno veliki i aktivniji i puno više vremena provode vani, stoga su i rezultati u toj dobi puno bolji nego kod mlađe djece. 

Ono što sam još saznala je da čak i većina odraslih, zbog „uredskog“ tempa kakav vodimo danas ima manjak D vitamina. Jednostavno jer ne upijamo dovoljno sunca. Zato dolazi do povećanja pojave rahitisa, smanjenog mišićnog tonusa i umora.

Ovaj blog post nisam pisala da bih vam vadila neke studije i podastrijela brojke o broju oboljelih. Ne bih vas željela niti zastrašiti, nego samo malo podsjetiti na važnost davanja D vitamina. Vani je hladno, mrak nam stiže ranije, naši najmlađi su ionako osjetljivi i ovo je čisto mali podsjetnik da si D vitamin stavite na neko vidljivo mjesto (a ne recimo u kuhinjski ormarić koji otvorite 3x godišnje, kao ja…) i tako ga uvijek imate pri ruci. Pa čak i ako smetnete s uma, kad ga vidite negdje da je dostupan, dat ćete ga djetetu.

Ako vas zanima koji D vitamin ja dajem djeci, mi koristimo WAYA® D3 kapi koje ujedno sadrže i probiotik. Lota mi uzima 7 kapi dnevno, a Lukas 10. Nemaju nikakav okus ni miris, skroz su neutralne i ne sadrže tvari koje „napuhuju crijeva“ – kako se to u narodu kaže. Ne sadrže ni alergene, tako da mislim da se ne morate previše bojati hoći li dijete imati neku reakciju na njih. 

Mi ih kupujemo u ljekarni, a cijena im bude oko stotinjak kuna. 

Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara, znate da sam uvijek dostupna na facebooku i instagramu. 😉 

Pusa,
Petra  

SHARE:
ZDRAVLJE 0 Replies to “Dajete li djetetu D vitamin?”