December 15, 2020

Bacanje hrane i planiranje obroka

Obzirom da smo krenuli s kašicama i da sad pripremam jedan obrok Loti, a drugi ostatku obitelji, sjetila sam se da bih mogla napisati jedan postić o tome kako planiramo obroke.

Samo što, ne planiramo. Odnosno, muž bi volio, no ja živim stihijski pa se nekako iz dana u dan bakčim s kuhanjem. No, to će se sigurno promijeniti kad se opet vratim na posao, jer sad dok sam kod kuće imam malo više vremena pa si mogu dozvoliti neplaniranje.

Zapravo, imamo neke smjernice i trudimo se ne bacati hranu i zaista iskoristiti ono što se nađe u hladnjaku.

Krenut ću od mesa. Uglavnom jedemo janjetinu, teletinu, junetinu i piletinu/puretinu. Sve kupujemo od osoba koje uzgajaju meso i skoro nikada ne idemo u mesnicu. Škrinja mi je puna mesa i u manjim paketićima koji su dovoljni za nas pa meso zapravo nikada ne bacamo. Uvijek imamo nama za ručak, a ako/kad stižu gosti, izvadim paketić više. Draže mi je da se ručak potamani pa da za večeru jedemo nešto drugo.

Ribu kupimo na Dolcu (svježu), najčešće list jer ga Lukas obožava. Muž zamrzne pa uvijek imamo nekoliko filea u zamrzivaču tako da samo bacimo na vatru i imamo ručak gotov za par minuta. Uz to, jedemo brancin i oradu, također s Dolca, a losos kupim kad nađem u Intersparu. Tunu, plodove mora i sl. ne kupujemo, ali imamo veliku sreću da moji roditelji imaju konobu pa kad se zaželimo toga, najavimo se na ručak.

Voće kupujemo sezonsko od malih OPG-ova, a dosta toga nam stigne od rodbine i djedova i baka. Tropsko voće kupujemo u supermarketima. Ne sjećam se kad smo bacili voće, konzumiramo ga u velikim količinama i svakodnevno. Sjeckamo u kašu, napravimo smoothie, voćnu salatu, ubacimo u jogurt, kod nas se voće jede uvijek i imam osjećaj da mi stalno fali u frižideru.

Oko povrća, doduše, vodimo male bitke. Povrće kupimo na placu, u bio&bio ili skačemo od sreće kad stigne domaće od rodbine. Mahune imam zamrznute u male paketiće, u sezoni rajčice napravim šalšu i imam u zamrzivaču, no ono što mi skoro uvijek propadne je blitva ili špinat. Ne kupujemo previše pa ne propadne puno, no s tim lisnatim uvijek ostavim malo za djecu, pa se na kraju izjalovi. Ponekad ubacim u smoothie pa tako riješim. Ako mi ostanu male količine koje nisu dovoljne kao prilog za sve nas, prokuham to na pari pa bacim na tavu i prelijem jajima i imamo preukusan omlet. Najčešće nam to bude večera. Od nelisnatog povrća najčešće napravim wok ili povrtni rižoto.

Najveću bitku zapravo vodimo s mlijekom i mliječnim prerađevinama. Muž skoro uopće ne pije mlijeko, ja pijem bez laktoze, a Lukasu kupujemo svježe mlijeko iz Veronike. U djetinjstvu sam pila puno mlijeka i nekako imam naviku da u kući ima mlijeka pa se zna dogoditi da prođe rok, a u tetrapaku ima još pola litre. Ista stvar je s namazima, najčešće ih jede samo Lukas pa ne kupimo puno namaza, no kad se otvori, najčešće ga ne pojede do kraja pa ostatak ode u frižider i zaboravimo na to. 

Nadam se sad kad će Lota malo porasti i početi jesti sve, da će se i te male količine koje ostanu potrošiti. Zaista se ne radi o puno hrane pa me tješi da se ne razbacujemo, no u svakom slučaju treba pametno planirati obroke. Ili ako već nemate naviku unaprijed kupovati veće količine namirnica i voditi računa o rokovima trajanja, onda barem kupovati manje količine. 

Baš sam jučer odlučila očistiti frižider i bacila sam riblju paštetu koju je muž otvorio i pola krastavca. 

Osobno me srce boli kad nešto bacimo, ali zaista se to rijetko dogodi u sadašnjoj fazi jer svaki dan idem po namirnice pa ne kupujemo puno unaprijed, a imam sreću da je šogor u kvartu, voli pojesti, pa često navrati i pomogne nam slistiti ostatke.

Jedino na što ne mogu utjecati jest Lotino pljuvanje, Lukas je prošao tu fazu, no Lota tek otkriva okuse, dosta toga završi na podu, no tješim se da je to faza koja će uskoro završiti i da ću imati malu gurmanicu koja voli papati.  

Kako vi planirate obroke, bacate li puno hrane? 

SHARE:
GASTRO, ZDRAVLJE 0 Replies to “Bacanje hrane i planiranje obroka”