December 13, 2020

Putovati u trudnoći – da ili ne?

Obzirom da me groznica trese čim stavim putovnicu u svoj passport etui, kažem apsolutno i jedno veliko DA!

No, uz nekoliko pametnih poteza.

Kako sam nakon vjenčanja saznala da sam trudna, malo sam se bojala odmah u startu odvažiti na bračno putovanje, barem dok ne obavim prvi pregled i dok doktor ne potvrdi da je sve u redu s bebom.

No, čim sam dobila potvrdu, bacili smo se na planiranje putovanja. Konkretno, kod nas su u pitanju bila europska putovanja autom ili avionom, odnosno kako se to agencijski kaže, city breaks. 

U prvoj trudnoći smo se najprije odvažili prema Budimpešti, na tri dana, automobilom. Bila sam trudna 18 tjedana. 

Iza toga, s 19 tjedana trudnoće u nogama uputili smo se avionom u Pariz preko agencije Kompas.

Obzirom da smo u međuvremenu imali malu bebu, s njim smo izbjegavali putovanja, osim na kraće relacije do Zadra gdje se nalaze djed i baka, a kad sam drugi put ostala trudna i kad smo procijenili da prvorođeni mangup može ostati sam s djedom i bakom, rezervirali smo Barcelonu. U Barcelonu sam letjela u 22-om tjednu trudnoće preko agencije Integral Zagreb.

Generalno, za putovanja u trudnoći držim se idućih smjernica te ih najtoplije preporučam svim trudnicama koje se planiraju odvažiti u (ne)poznato:

1. Putovati preko agencije

Nije nužno, no ja nekako imam osjećaj veće sigurnosti ukoliko putujem s agencijom i imam konkretan aranžman. Sama si volim nabiti jak tempo razgledavanja i ostala bih razočarana ako nešto ne bih stigla, a agencija ima već unaprijed isplaniran itinerer u koji su uključene najbitnije znamenitosti i dovoljno vremena za slobodne aktivnosti. S druge strane, u slučaju da se na putu pojavi neki zdravstveni trudnički problem, s vama je vodič koji zna gdje se nalaze bolnice, u većini slučajeva zna jezik i može pomoći u kratkom vremenu. Čak i uz dobru informiranost kod solo aranžmana, vjerujem da bih u slučaju neke nezgode ipak prolazila kroz veći stres nego što je to u slučaju agencijskog aranžmana gdje postoji osoba koja će jednim pozivom sve riješiti. Bitno je samo agenciju prije puta obavijestiti da ste trudni te ih zamoliti da se dodatno informiraju oko zdravstvenih usluga.

2. Odraditi pregled prije puta

Mi smo putovanje držali na rezervaciji do zadnjeg mogućeg datuma, u slučaju da nešto pođe po krivu i da nećemo moći ići. Tako da smo i pregled ravnali prema tome pa u zadnji čas sve uplatili kad smo dobili potvrdu doktora. Naravno, putovanje možete uplatiti i ranije, no svakako uplatite osiguranje od otkaza putovanja. 

3. Uplatiti putno zdravstveno osiguranje

Mislim da ovdje ne treba puno pisati, no svakako provjerite što je uključeno u taj paket te nadoplatite dodatnu uslugu ukoliko smatrate da je potrebno.

4. Pakirati se pametno

Što više prirodnih materijala, rastezljivih, udobne cipele. Trudničko naoticanje i valunzi su ‘divna’ stvar, pa zašto prolaziti stres oko žuljanja cipela ili materijala u kojima ne dišemo? Također, u kofer obavezno ubacite svu trudničku dokumentaciju te potvrdu doktora da smijete putovati.

5. Ne nositi teške stvari

Pustite suputnike da vam nose kofere i dižu prtljagu, ne riskirajte s takvim potezima. Ukoliko putujete sami, zamolite nekoga od osoblja (vozače, stjuardese i sl.) da vam pomogne. 

6. Piti puno vode i ne konzumirati nepoznatu hranu

Možda zvuči smiješno, no ukoliko se nađete u podneblju čiju hranu niste degustirali, igrajte na sigurno. Japanski sushi i mađarski čobanci su odlični, ali držala sam se provjerenih namirnica kako ne bih zaradila žgaravicu ili neku drugu tegobu koja bi mi umanjila doživljaj putovanja. 

7. Birajte godišnje doba pametno

Možda i ovo zvuči pomalo smiješno, no ja osobno ne volim putovati zimi. Mislim da bih izbjegavala taj period iz još nekih drugih razloga- zastoji, čekanja, promjene letova zbog nevremena, rizik da se negdje ne okliznem na led (po prirodi sam šlampava, a kamoli u trudnoći kad je ravnoteža poljuljana). Također, na posljednjem putovanju u Barcelonu koje je bilo zaista divno, shvatila sam da baš nije ugodno putovati po velikim vrućinama u trudnoći. Često sam ostajala bez zraka, naoticala sam, od puno vode koju sam konzumirala sam svakih nekoliko minuta tražila wc, tako da su me te sitnice pomalo činile nervoznom. Ako se mene pita, idealan period za trudnička putovanja su proljeće i kasno ljeto/jesen.

Zaključak svega je: ukoliko se dobro osjećate i volite putovati, trudnoća nije razlog da ostanete doma i maštate o budućnosti. Odvažite se ako je sve u redu, unaprijed se pripremite i problema ne bi trebalo biti. Vrhunac svega su predivne uspomene i dobar osjećaj. A ako se buduća mama dobro osjeća, onda se zasigurno i beba u trbuhu dobro osjeća!

Sretan put i uživajte! 

SHARE:
PUTOVANJA 0 Replies to “Putovati u trudnoći – da ili ne?”