December 15, 2020

Značaj kave u majčinstvu

Pomislio bi čovjek – vidi ove što piše gluposti. 

No, za mene kava ima puno veću važnost od samog okusa i efekta razbuđivanja. 

Otkad sam u svoj život uvela kavu, ona nikad nije bila samo neki topli napitak koji ću popiti nabrzaka i krenuti dalje po svome. Uvijek je imala neki značaj. 

Popiti kavu s obitelji značilo je da smo svi zajedno za stolom. Značilo je da slijedi hrpa smijeha uz prepričavanje dogodovština iz prošlosti. Dijeljenje sreće, i tuge. Dijeljenje života.

Popiti kavu s prijateljicom nikad nije bilo samo zbog toga da sjednemo i čujemo nove tračeve. Puno više od toga se krilo iza te kave. Prisjećanje najljepših zajedničkih trenutaka, povjeravanje, razumijevanje, savjetovanje, plakanje, kovanje daljnje budućnosti.

Neke žene su pile kave s momcima onako, zabave radi. Ja sam tražila svoju srodnu dušu i davala najbolje od sebe.


Na poslu kava nije bila samo kratka pauza ili bijeg od uredskih zadataka, već upoznavanje kolega, njihovih navika, njihova života, stvaranje nekih novih prijateljstava i planiranje dana kako bismo svi međusobno dali najviše od sebe i izašli jedni drugima u susret.

Možebitni poslovni partneri i običan sastanak uz kavu? Hej, pa o toj kavi možda ovisi cijela tvoja budućnost i sigurnost. 

No, značaj kave najviše mi se ukazao otkad sam postala mama. Ne, nije to samo prvi napitak u danu koji ti pomaže da pregrmiš dan s nemogućim toddlerom i uhvatiš se u koštac s njegovim tantrumima. Ta kava je prosvjetljenje. Tih nekoliko minuta mira daju mi puno veću vrijednost od trenutnog buđenja. 

Pijući kavu, planiram što ću toga dana raditi sa svojim djetetom i na koji način ću mu uljepšati nadolazeće sate ili ga naučiti nešto novo. Ili razmisliti što ćemo staroga raditi, a što mu mami osmijeh na lice i čini ga sretnim.

Ta kava znači da sjednem onako sa strane dok se moje dijete igra, promatram ga u nevjerici što je moj i razmišljam kolika se to ljubav dogodila u životu i koliko je to dijete napredovalo od trenutka kad smo se prvi put ugledali. 

Ta kava u miru znači zahvalnost za svaki onaj trenutak nemira koje mi je moje dijete priskrbilo, jer to znači da je zdrav i da živi punim plućima.

Ta kava znači sabiranje mojih razbacanih misli kojima ne stignem posvetiti previše vremena, i ta kava znači moj momentalni psihički mir, onaj naoko nebitan, ali zapravo vrlo bitan za mir u kući i u obitelji. 

Pa zato kad čujete od neke mame kako ni kavu nije uspjela popiti, nemojte misliti da je to nešto nevažno i zanemariti tu njenu jadikovku. 

Nekome je to čitanje knjiga, nekome izlet u prirodu, nekome vrući tuš, nekome razgovor s psihologom, a nekome jednostavno – kava. Velika. S toplim mlijekom. 

SHARE:
OBITELJ & ODGOJ 0 Replies to “Značaj kave u majčinstvu”