December 15, 2020

Njega djeteta u prvim danima života

Obzirom da je prošao ovaj period prvih dana života kod nas, malo sam se ispočetka prisjetila kako je to sve išlo, pa sam odlučila napisati novi post u nadi da će pomoći novopečenim majkama.

Znači, nije uopće strašno koliko djeluje tamo na bolničkom krevetu kada razmišljate o tome kako ćete same doma s djetetom. Na kraju krajeva, pri povratku kući obavezno se zove patronažna sestra koja pregleda dijete i majci sve pokaže, pojasni i nauči je. 👌💪

U nastavku je moje iskustvo. 
Za početak, pupak. Ja sam rodila na Svetom Duhu i tamo se pupak ne tretira. Savjet za kod kuće je samo pelenicu presavinuti prema spolovilu, da se kvačica od povezivanja ne zalijepi za pelenicu i ne povuče ju. Ukoliko primijetite nekakvu sluz ili crvenilo, kontaktirajte ponovo patronažnu sestru. Nakon prvog djeteta sam dobila savjet da malo pupak pošpricam Octeniseptom, lagano prođem sterilnom kompresom i stavim malo Tyrosura kako bi se pupkić posušio.

Dok pupak ne otpadne, a recimo da to traje cca 14 dana, dijete se ne kupa u kadici. Dovoljno je prebrisati dijete trljačicom i toplom vodom te ga tako malo osvježiti. 

Kod presvlačenja pelene se uvijek briše od spolovila prema guzi, nikako ne obrnuto da spolovilo ne bi došlo u kontakt s bakterijama. Pelenicu je dovoljno presvlačiti svaka 2-3 sata ukoliko je dijete samo piškilo, a nakon velike nužde mijenjala sam odmah.

A sad idem s uputama od glave do pete, koje sam dobila od svoje patronažne sestre. 💪

Ukoliko dijete ima tjemenicu, prije kupanja sam glavicu natrljala s bademovim uljem (kupite u ljekarni) i pustila da odstoji desetak minuta. Pri kupanju bih uzela češljić s usko poredanim zubcima i češljala, pa bi ljuskice od tjemenice same išle dolje.

Oči se čiste fiziološkom otopinom, na blazinicu bih stavila malo otopine i oko čistila od vanjskog prema unutarnjem kutu. Dovoljno je malo očistiti krmeljiće.

nosić se svakoga dana može uštrcati malo fiziološke kako bi se održala vlažnost i kako bi se očistila nosnica od suhih šmrkljića.

Uši se čiste izvana, štapićem posebno dizajniranim za bebe koji onemogućuje da uđe dublje u uho, i mali savjet – ne zaboravite očistiti i područje iza uha jer se bebama tamo jako brzo nakuplja prljavština.

Što se higijene usne šupljine tiče, bebe nemaju zube pa vam još ne trebaju četkica i zubna pasta, stoga možete samo malo sa sterilnom kompresom i malo fiziološke prijeći preko zubnog mesa i jezika kako biste otklonili ostatke mlijeka.

Ispod brade na vratu se nakuplja slina i mlijeko koje curi nakon podoja/hranjenja, pa ukoliko još dijete nije za kupanje u kadici, također prijeđite mokrom trljačicom ili blazinicom.

Kada se dijete počne kupati u kadici, dovoljno ga je kupati samo s par kapi bademova ulja. Dijete se u prvim danima još ljušti i suha mu je koža, pa bademovo ulje daje potrebnu vlažnost. Temperatura vode bi trebala biti između 36 i 38 stupnjeva, a prostoriju je prvo potrebno zagrijati. Što se korištenja krema tiče, u početku dijete nisam mazala nikakvim losionima jer se dijete ljušti i zapravo će vam krema samo ‘zalijepiti’ nazad perutave ljuskice kože koje su već otpale. Bebu nisam kupala svaki dan, nego 2-3x tjedno. Između toga bih dijete osvježila trljačicom i toplom vodom.

Noktiće također nisam rezala u početku (prvih cca mjesec dana) jer me bilo strah, već sam u setu imala mekane rašpice i s njima skratila noktiće dok dijete spava. Prvom djetetu sam znala staviti i rukavice na ruke jer je on stalno nešto petljao oko glavice, Lota mi više rukicama maše okolo po zraku i u skoro dva mjeseca se niti jednom nije ogrebala.

Nakon kupanja dijete umotajte u topli ručnik i toplo obucite.

Pazite da je dijete odjeveno u prirodne materijale koji su udobni i mekani i u kojima koža diše, jer u suprotnom može biti samo nervozno i dobiti osip od znojenja ili alergiju na neprirodne materijale. Mi najviše volimo Lidlov Pure collection pamuk iz eko uzgoja jer mi je daleko najmekši, bez štetnih tvari je i posebno je namijenjen koži bebica pa se redovito opskrbljujemo tamo kad kolekcija stigne.  

SHARE:
OBITELJ & ODGOJ, ZDRAVLJE 0 Replies to “Njega djeteta u prvim danima života”