December 15, 2020

Korisni, a (ne)tipični pokloni za babinje

Dosta često me pitate u porukama što nekome pokloniti u babinje. Izbor je zaista velik i lako se pogubiti u ponudi svega i svačega. Želite razveseliti novopečenu mamu kojoj idete u posjetu i dati joj poklon koji će joj se zaista svidjeti, no isto tako – želite pogoditi ukus ili stil, a to je ponekad vrlo teško.

Iskreno da kažem, mi smo dobili neke poklone koje sam spremila u ormar i nikad više nisam otvorila, a neki koji su mi bili užasno čudni kao poklon, bili su najkorisniji i sad ih kupujem apsolutno svima. Možda ćete se zabezeknuti, no vjerujte, zaista su korisni. 🙂

1. Knjiga
I to ne bilo koja. Godine prve: zašto su važne (dr. Milivoj Jovančević). Ovu knjigu dobila sam dok sam još bila u bolnici nakon poroda s Lukasom. Ako mene pitate, Biblija za novopečene roditelje, nama je zaista jako puno pomogla i educirala nas u jako puno segmenata. U njoj možete naći vježbe nakon poroda, vježbe za bebu, savjete o odgoju, informacije o cjepivima, učestalim bolestima, ma zaista sve. Cijena joj je oko 120 kn, a ja bih iskreno dala i 500 koliko nas je opustila i informirala odmah u početku. Sad sam je proslijedila najboljoj prijateljici jer uskoro očekuje bebu i nadam se da će i njoj biti korisna kao i meni. Knjigu sam našla u skoro svakoj knjižari. 


2. Boca fiziološke otopine, šprice i igle

Znam, kolutate očima. Meni je to mama donijela i rekla da nikad ne znam kad će mi zatrebati. I bila je u pravu, zatrebalo mi je ubrzo, čim su se pojavili mali krmeljići koje treba očistiti, a i s 3 mjeseca starosti, Lukas je dobio prvu prehladu i začepljen nosić. Pročistili smo nosić špricom i sve je izašlo van, ali već ubrzo nam je zatrebalo nešto dodatno što nismo imali doma, a nalazi se u idućoj točki.

3. Aspirator i inhalator
Kod prve malo jače prehlade i kašlja popraćenih temperaturom, svugdje ćete pronaći savjet da djetetu očistite nosić i inhalirate ga. I to je dobar savjet, ali mi nismo imali ni aspirator ni inhalator jer nam do tada nisu trebali. Bilo je negdje oko 2 sata u noći kad se moj muž zaputio u dežurnu ljekarnu po aspirator i inhalator. Tada svim prijateljima koji očekuju bebu kažemo da budu spremni (ili im kupimo nešto od toga ako već nisu nabavili), bolje je doma imati oboje, sigurno će zatrebati.

4. Lijek protiv temperature i toplomjer
Lupocet čepići. Ovo nosim svakoj budućoj mami. Prva temperatura se uvijek nekako javi u noći, pa mame uvijek dvoje što da naprave, da li da idu dežurnom doktoru, na hitnu (pogotovo kad je prvo dijete u pitanje, prepadnu se) ili da čekaju jutro. Muž je Lupocet kupio u istoj turi kad i inhalator i aspirator čini mi se, isto je u noći bila prva temperatura i znam da nisam doma imala ništa pa smo lekciju naučili na teži način. Rijetko koji novopečeni roditelj računa da će beba uskoro biti bolesna i mala kućna ljekarna je nekako zanemarena, pa stoga sve prijatelje opskrbljujemo istim i stvarno svima bude od koristi. 😉 Što se toplomjera tiče, mi koristimo beskontaktni Thermoval, odličan je jer ima senzor i ne moram buditi dijete usred noći, već samo skeniram čelo i vidim kolika je temperatura, pa ne budim dijete bez razloga, već isključivo ako je potrebno dati lijek.

5. Bočica
Mislim da je ovo stavka koja će izazvati najviše reakcija. Potičem dojenje i smatram da je to najbolja opcija za dijete. No, isto tako mislim da je za dijete najbolje da ima koliko-toliko odmornu mamu. Kad se Lukas rodio, krenula sam dojiti i sve je bilo odlično, no, zovite me sebičnom, ponekad mi je trebalo 2-3 sata da nešto obavim, a nisam znala hoću li stići unutar 2-2,5 sata koliko je njemu bilo do idućeg obroka. Izdojila sam mlijeko i ostavila mužu, a on bi dao djetetu i ja sam mirno mogla obaviti što trebam. Što se drugog djeteta tiče, tu mi je bočica bila od jako velike pomoći. Lukas je bio užasno živahan i imao jako puno energije preko dana, Lota se budila puno puta po noći i ja sam u tim prvim danima bila zaista premorena. Znala sam izdojiti i ostaviti mužu pa da jedno noćno hranjenje preuzme on, kako bih ja mogla malo bolje funkcionirati idući dan. Što se bočice tiče, moja preporuka je Mimijumi jer imaju fenomenalan dizajn koji imitira dojku. Lota mi baš nije prihvaćala bočice i puno sam čitala koja je najbolja i Mimijumi je nekako imala najviše pozitivnih komentara. Odlučili smo je nabaviti i to je prva bočica koju je Lota prihvatila iste sekunde. Bočicu smo nabavili preko BabyHelp stranice, a mislim da ih sad ima i u Bipi ako se ne varam. 

6. Noćna lampa
Nama su kumovi (koji su iskusniji od nas jer imaju starije dijete) donijeli noćnu lampu u obliku medvjedića kojemu svijetli trbuh. Izgleda kao plišanac, samo što ima taj plastični trbuščić i ta lampa nam je još dan danas u upotrebi. Jako je korisna po noći kada mama mora nahraniti dijete jer ne mora paliti one jake lampe, ovo daje baš suptilno svjetlo i neće razbuditi bebu. Ovo sam sigurna da drže u Baby centru , ne znam za ostale dječje trgovine. 


7. Noćna duda
Ako planirate djetetu dati dudu, kupite onu verziju koja svijetli po noći. Mi smo je također dobili od nekoga, i to dosta kasno zapravo, nisam ni znala za tu opciju da duda može svijetliti. A proživljavali smo male drame kada bismo usred noći tražili dudu po krevetu. Ponekad smo znali imati nekoliko duda po krevetu i samo rukom napipavati dok ne nabasamo na prvu, no sad imamo tu jednu koja se “puni” dnevnim svjetlom, a onda cijelu noć suptilno svijetli i čim se beba probudi, dudu spazimo iste sekunde. 🙂

8. Obrok za mamu

U babinje ćete vjerojatno ići kad prođe nekoliko tjedana od poroda. Tada je vrlo izgledno da tata više neće imati godišnji odmor i biti doma, pa bi novopečenoj mami puno značilo da joj odnesete topli kuhani obrok. Meni je ovo bilo najdraže i najbitnije. Ponekad su djeca bila po cijele dane na sisi i nisam stigla jesti ništa osim Napolitanki koje bi im se mrvile po glavi dok su sisali. Odnesite ženi nešto kuhano ili makar nešto što može zamrznuti i izvaditi kada joj bude potrebno. 😉

Eto, ovo je mojih top 8, nadam se, odnosno sigurna sam, da biste mogli pronaći bar jednu korisnu stavku koju možete odnijeti kao poklon. Ako trebate kakav savjet ili više informacija o navedenim proizvodima koje mi koristimo, tu sam. 🙂

Pusa, 
Petra  

SHARE:
OBITELJ & ODGOJ 0 Replies to “Korisni, a (ne)tipični pokloni za babinje”