December 15, 2020

Kako “preživjeti” izlet s klincima – tips & tricks

Možda naziv ovog posta zvuči malo grubo, no vjerujte mi na riječ, priprema je pola uživancije. 🙂

Krenut ću otpočetka. Dok je Lukas bio mala beba, često smo s njime išli u grad. Njega sam nažalost dojila samo 3 i pol mjeseca pa taman kad sam prestala, stiglo je proljeće i šetnje po gradu. Nije mi trebalo ništa posebno, osim rezervne pelenice, termosice s vodom i dozera s mlijekom u prahu. I mala dekica da ga ušuškam. 🙂

No, onda je Lukas prohodao i tu je sve počelo biti puuuuno zahtjevnije. Nije se više želio voziti u kolicima, radije bi hodao, a još je bio malen i naravno da nije mogao prošetati cijelim centrom sam. Jeo je krutu hranu i apetit mu je bio veći, pelene su postajale sve punije i promakale i znalo je biti situacija kad bismo došli u centar grada i za 20 minuta bismo htjeli otići doma jer se nismo dobro pripremili. Onda smo mislili da će biti idealno kad se riješi pelena, jer više nećemo morati nositi toliku „aparaturu“ sa sobom. Sad, kad se friško odviknuo od pelena, nisam sigurna da sam bila u pravu. Zna mu se još dogoditi da zaboravi reći da mu se piški, i eto nezgode. Uz njega, sad je tu i Lota, točno u onoj fazi kada bi sama hodala.

No, muž i ja silimo izletiće i odlaske do grada na pola dana jer nas to veseli, ali zato imamo dosta predpripreme kako bi svaki takav odlazak negdje bio lakši. Ako vas zanima kako se mi to pripremamo, pročitajte iduće bullete:

  • Krećemo rano kad se djeca probude ili netom nakon podnevnog spavanca jer na taj način izbjegnemo dodatne nervoze zbog njihovog umora
  • Od doma uvijek krenemo siti jer ako odemo u grad, restorani najčešće budu uvijek puni i dugo se čeka, a klinci i čekanje jednostavno ne idu zajedno
  • U ruksaku uvijek imam rezervnu robicu za djecu, vlažne maramice i podlogu za prematanje. Ako smo u nekom parku i vani je toplo, komotno dijete presvučem na klupici ili na travnjaku. Ako je vani zima, onda prije provjerim gdje mogu naći prostorije za prematanje. 
  • Obzirom da Lukas ne nosi pelene (ima još uvijek noćnu), kad idemo negdje obavezno provjerim stanje s wc-ima jer je ponekad jako teško naći wc, a njemu se uuuužasno kaka :D. U centru grada to nije problem jer su kafići na svakom koraku, no ako idete negdje malo van civilizacije, provjerite postoji li neki objekt gdje dijete može obaviti nuždu. Ako idemo tako negdje, Lukasu uzmem pelenu i dogovorimo se da iznimno samo tada veliku nuždu obavi u pelenicu koju onda možemo baciti u smeće. Ovo mi iskreno predstavlja najveći stres jer malena djeca ne mogu trpiti i malo sačekati pa ponekad zaista nemamo vremena juriti do prvog objekta. Neki nose tute sa sobom, no onda imam problem s čišćenjem iste. Imam pelenu, imam vrećicu, eto obavljaj svoje ovako dok se još ne uhodamo i naučimo malo pretrpiti dok ne dođemo do prvog wc-a.
  • Djeca će uvijek tražiti mali zalogaj pa ponesite nešto sa sobom. Mi nosimo Frutekove kašice u „vrećici“ koje imaju deblju slamku i njima je to jako zanimljivo. Nema punih kolica mrvica, njima su zabavne jer „piju“ iz njih, a kašice su voćne (u kombinaciji s jogurtom ili žitaricama) i nemaju dodanih šećera. Ambalaža im je fora jer kad pojedu kašicu, onda se igraju čepom i pokušavaju ga namontirati nazad, tako da tu ‘kupimo’ i malo mira. Plus, nema potrebe da nosimo dodatnu aparaturu u vidu žličica, posudica ili sl. Ovo mi je najpraktičnije jer mi se masu puta dogodilo da kupim kašicu u staklenci „on the go“, ali skužim da nemam žličicu, pa moram sjesti u neki kafić i žicati da mi daju žličicu od čaja kako bih mogla nahraniti dijete. Ovo je, doduše, za djecu koja se znaju sama hraniti, ali meni Lota zna papati iz toga pa nemam frke. 🙂
  • Imajte u gepeku (kišobran) kolica. Za svaki slučaj. Djetetu će se možda prispavati, možda će se umoriti od hodanja i postat će mu prenaporno, pa bolje imati rezervu u autu i olakšati djetetu.
  • Ako idete u grad i vi roditelji želite popiti kavu, znate da je to često nemoguće s djecom. Birajte lokacije koje su „ograđene“ ili koje imaju parkić pa se djeca mogu na sigurnoj udaljenosti igrati blizu vas.
  • Dogovorite se s prijateljima koji također imaju djecu. Ne biste vjerovali koliko je nama lakše kada negdje odemo s kumovima koji imaju djecu. Djeca se tad fokusiraju uglavnom jedni na druge, užive se u svoje igre i puno manje imamo tantruma, negodovanja i sl. A i nama većima bude ljepše jer se vidimo s ljudima do kojih nam je stalo.
  • Ponesite loptu ili mali ruksak s rekvizitima. Doslovno s nekoliko većih kockica ili autića, čisto ako vidite da je djetetu dosadno, malo da se animira.

Eto, znam da nisam otkrila toplu vodu, ovo su neki trikovi koji nama dosta olakšavaju, ali isto tako – sa svakom novom fazom saznam nešto novo korisno. Ako pomognem makar jednoj osobi, već sam puno postigla.

Koji su vaši trikovi za lakše „preživljavanje“ ovakvih situacija?

Pusa, Petra

U suradnji s tvrtkom Fructal
Foto: Anže Mulec

SHARE:
OBITELJ & ODGOJ, PUTOVANJA 0 Replies to “Kako “preživjeti” izlet s klincima – tips & tricks”