December 15, 2020

Kako mi je NLP pomogao u odnosu s dvogodišnjakom?

Kao prvo, hvala svima koji su mi preporučili NLP, otvorili ste mi vidike i zaista veliko hvala na tome.

Uopće ne znam kako bih i otkud krenula, a da vam pokušam pobliže dočarati naučeno.

Za one koji ne znaju, naišla sam na male poteškoće u odgoju svog dječaka od 2god9mj. Iako je većina na moje žalopojke odmahnula rukom i rekla ‘ma faza, pusti, proći će’, ja sam osjećala da mi treba neki novi model ponašanja kako da se nosim s tom terrible two fazom.

Kad biste me pitali što je to NLP i koja je definicija, ne bih vam znala reći. Ali kad biste baš inzistirali na odgovoru, onda bih rekla da je to fokusiranje na sugovornika i prilagođavanje njegovom karakteru, vrijednostima i željama, kako bismo međusobnu komunikaciju odradili na obostrano zadovoljstvo. Možda sam fulala ceo fudbal ovim odgovorom, ali recimo da sam to tako doživjela.

Gdje su meni bili problemi s djetetom? U svakodnevnim situacijama kao što su skakanje za stolom za vrijeme ručka, zastajkivanje na svakom koraku na putu do kuće, odvezivanje pojasa usred vožnje, odbijanje kupanja i pranja zubiju, odbijanje odlaska na spavanje. Svaki moj prijedlog bio je dočekan negativno i proživljavali smo tantrume nekoliko puta dnevno, a mene je to, iskreno, dovelo do ruba. I onda ste mi spomenule NLP i stavile bubu u uho i morala sam vidjeti što je tu tako revolucionarno.

NLP nas uči da svaka osoba ima svoju ‘mapu’, dok nam je ‘teritorij’ zajednički. Što to znači? Mapa bi bila skup informacija, doživljaja, vrijednosti, iskustva, percepcije (i tako dalje…) svake osobe. Sve što smo ikada doživjeli nalazi se u našoj mapi i obilježava nas. Za početak, već je tu logično da moja mapa i Lukasova mapa nisu iste i samim time ne možemo reagirati isto na stvari, no puno je smislenije kad ti to netko stručan objasni bolje od mene sada. 🙂 Teritorij je područje koje nam je zajedničko i na njemu djelujemo. Da još malo to laički objasnim, članovi moje obitelji imaju svatko svoju mapu, ali djelujemo na istom teritoriju, unutar naše obitelji. Svatko od nas, sukladno svojim vrijednostima i iskustvima, drugačije doživljava stvari i reagira na njih, pa tako i u komunikaciji.

NLP također ima neke tehnike i alate u komunikaciji, koji su meni zaista pomogli. No, to ne znači da će svaka od tih tehnika pomoći i vama, zato je najbolje otići na radionicu i odslušati sve i onda istestirati naučeno na svom djetetu. Jedna tehnika koja se meni najbolje pokazala u odnosu s Lukasom je ‘agreement challenge’, a to znači da na sve zahtjeve odgovorim pozitivno, bez obzira kakav će nastavak rečenice biti.

Primjer: ‘Mama, ja bih sad jeo sladoled.’
U uobičajenim slučajevima bih reagirala sa: ‘Ne možeš, nisi pojeo ručak’.

Ali, pokušavam se zaista držati agreement challengea i kažem recimo: ‘Može! Sladoled je odlična ideja, hajd’mo što prije pojesti ručak i onda ćemo se baciti na slaju’. Upali skoro svaki put jer dijete ima osjećaj da se njegove želje udovoljavaju.

Agreement challenge možete koristiti i u ‘nemogućim’ situacijama. Primjerice: ‘Mama ja bih skakao sa zgrade’. Naravno da djetetu nećete dati da skače sa zgrade, ali možete reći: ‘Skakanje je odlična ideja, ajmo negdje gdje je sigurnije’.

Nadam se da vam uspjela prenijeti poantu.

Uglavnom, cilj NLP-a je ‘ući’ u mapu sugovornika i otkriti koji su ti okidači koji pozitivno utječu na njega. Cilj ih je što bolje prepoznati.

Primjerice, da kažem svojoj obitelji ‘Danas ćemo uživati’, prijevod bi bio idući: mom mužu bi u glavi bila slika kauča i dobrog ratnog filma, meni bi u glavi bila slika nekog obiteljskog izleta i kavice u miru, Lukasu bi u glavi bilo skakanje po krevetu, a Lota bi vjerojatno razmišljala da je cijeli dan meni na rukama i da se mazimo. Kužite? Nitko od nas nema iste vrijednosti i tu nastaje zastoj u komunikaciji, trebate se prilagoditi djetetu i naći njegove okidače, odnosno vrijednosti.

Ja sam se, što se Lukasa tiče, okrenula afirmativnoj komunikaciji i moram reći da zaista puno bolje funkcioniramo. Umjesto naređivanja i moljakanja ujutro da peremo zube, krenem veselo pjevušiti kako jedva čekam prati zube i prenesem tu energiju na njega. Umjesto deranja po povratku iz vrtića da se požuri (jer smo u žurbi), bacim okladu tipa: dam se kladiti da su tvoje tenisice brže od mojih (i krenem trčati).

U svakom slučaju, postoji još jako puno inspirativnih načina komunikacije koje NLP nudi, a ja vam zaista, ali zaista od srca preporučam da otiđete na radionicu. Radionica je interaktivna, nema puno polaznika pa možete i na svojim primjerima (iliti problemima) raditi. Također neke tehnike isprobavate kroz vježbe u grupicama, dok vam voditelji ukazuju na neke pogreške i savjetuju kako popraviti komunikaciju.

Jako mi je teško sve sročiti u neki smisleni tekst pa sam se fokusirala na ono što se meni kao majci dvogodišnjaka pokazalo najbolje, no recimo, slična metoda se nije pokazala dobra tati koji ima tinejdžera kod kuće.

Također mi se jako svidjelo što je atmosfera opuštena, došli su roditelji s drugačijim problemima i zaista smo si svi međusobno pokušali pomoći savjetima, a ujedno otvorili neke nove vidike i načine gledanja na situacije.

Voditelji (Lana Kihas i Saša Tenodi) su bili vrlo otvoreni, jasni, strpljivi i kreativni i ovo je iskustvo koje mi je zaista puno pomoglo. Također sam počela raditi i na komunikaciji s mužem jer realno, ne ide uvijek glatko. S njim imam nešto manje uspjeha, no da budem iskrena, nisam se ni trudila baš toliko kao s Lukasom, čisto jer nemamo baš ni kad, obzirom da preko tjedna jedva ulovimo dva sata u komadu samo za nas.

Ne znam koliko sam vam uspjela prenijeti naučeno, no nadam se da će vas moje iskustvo potaknuti da i sami upišete radionicu i upijete neke nove informacije. Na kraju krajeva, uvijek trebamo raditi na sebi.

Više o radionicama i pisano od strane stručnjaka možete vidjeti na idućem linku , a na mailu info@nlp.hr se možete i informirati o idućim terminima, trajanju i cijeni radionice.

Uživajte na radionici, znam da će vam koristiti!  

Pusa,
Petra 

SHARE:
OBITELJ & ODGOJ 0 Replies to “Kako mi je NLP pomogao u odnosu s dvogodišnjakom?”