December 15, 2020

Idealan Božić u mom domu

Od najmlađih dana Božić je u mom domu donosio neku posebnu energiju.

Mama je uvijek bila u kuhinji, spremala deset vrsta kolača, kuhala najfinije delicije za Badnjak i Božić, tata je odabirao najbolje drvce koje će doći u poseban kutak u dnevnom boravku i popravljao lampice koje ne rade. Brat i ja smo čistili po kući, djed je rješavao križaljke za stolom, a vrhunac je bio kad je tata rekao da je bor spreman za kićenje.

Dok se miris hobotnice širio kućom, mi smo ukrašavali bor i jedva čekali da počne večera.

Zvuči divno, no znalo je biti i stresnih trenutaka. Znali smo se posvađati jer je uvijek ostala neka mrlja koju nismo počistili, a nama se više nije dalo mlatarati krpom, kuglice smo znali složiti na način da su velike na vrhu, a to je neprihvatljivo jer sve mora biti skladno posloženo. Netko bi nešto razbio, kolač ne bi uspio, već bi nam od priprema bila puna kapa svega. No svejedno, onaj neki dobar osjećaj se nije gubio.
 


Otkad sam se odselila sa svojim mužem, obzirom da smo bili sami u stanu, Božiće smo slavili kod jednih ili drugih roditelja, sve do prošle godine, kada smo napokon i mi postali mala obitelj. Nije dolazilo u obzir da idemo negdje, svi su morali doći kod nas i to je značilo – kaos! Kaos za mene jer sam sve planirala napraviti sama.

Ali ja volim kaos jer me kaos pokreće! Ispekla sam (samo) 3 vrste kolača, okitila cijeli stan, božićni ručak sastojao se od purice, pečenih krumpira s povrćem iz pećnice, steakova u senfu koji su bili servirani uz pire od batata, i imali smo šopsku salatu. No ipak, imala sam pomoć sa strane. Mama je donijela svoje fine kolače, sarmu i francusku salatu, baka je donijela pečene mlince, dečki su brinuli za piće. Nemamo veliki stan, ali se nas 12 velikih naguralo oko stola za 6 osoba, dok se Lukas igrao na podu.

I taj dio nam je bio najdraži, gledati njega kako uživa u svojim poklonima, igri i stanu punom ljudi. Prošle godine stavili smo naglasak na dijete i na njegovu sreću i od prošle godine to je meni čar Božića! Znam da blagdani ne bi trebali biti prožeti poklonima i da nije naglasak na tome, no darivanje je oduvijek bilo dio blagdana u mojoj obitelji. No, otkad je stiglo prvo unuče, dogovorili smo se da nema kupovanja za nas velike, nego samo djetetu. Od ove godine u množini – Lukasu i Loti.
 


Od ove godine smo rekli da se nećemo uzrujavati oko hrane i kolača, svatko će napraviti nešto i nema stresa.
Od ove godine nema skladnog bora – kitit će ga Lukas i ako to znači da će najviša razina kuglica biti u njegovoj visini od cca 90 cm, ipak će to biti najljepši bor koji smo ikad imali.
Neće biti svađanja oko čišćenja jer malo prašine nikad nikog nije ubilo.

Ali bit će puna kuća dragih ljudi, smijeha i zagrljaja, božićnih pjesama koje već svima idu na uši van, finih kolačića s mirisom ruma i poklona za najmlađe!

Kad smo već kod poklona za djecu, ove godine uopće ne dvoumimo, Lidl Hrvatska nas je oduševio svojom ponudom i cijenama, tako da cijela obitelj zna gdje se uputiti. Mi smo se već opskrbili poklonima za male prijatelje, a ako još niste razmišljali o tome što i kako, škicnite njihov  link  s ponudom.

 
Sviđa mi se kako su ove godine krenuli rano s kampanjom pa se bar oko poklona ne moramo misliti u zadnji čas!

A sad da čujem vas, kako vi provodite blagdane? 💪

SHARE:
OBITELJ & ODGOJ 0 Replies to “Idealan Božić u mom domu”