April 7, 2021

Pokretanje paušalnog obrta i zašto mislim da je dobra ideja

Drage moje, nakon nedavnog livea imala sam jako puno upita oko pokretanja paušalnog obrta pa sam zaključila da je možda dobra ideja da u jedan članak sažmem sve što je bitno i iznesem svoje iskustvo kako bih možda nekome pomogla.

Ja već neko vrijeme imam svoj obrt za marketing i promidžbu. Krenulo je zapravo spontano i neplanirano, a sve zbog bloga. Nastavno na moje bloganje i aktivnost na društvenim mrežama, tu i tamo su se znali javiti neki klijenti s upitom za suradnju. Ponekad je to bio neki post na mojim društvenim mrežama, ponekad recenzija, ponekad neka konferencija na kojoj su htjeli da sudjelujem. Kako tada još nisam imala obrt, morala sam potpisivati autorske ugovore ili ugovore o djelu. Puno papirologije, a klijentima je bilo zgodnije da mogu ispostaviti račun.

Da se razumijemo, klijenata nije bilo puno, tu i tamo je bila kakva objava, dodatni džeparac sa strane i nisam mislila da bi otvaranje obrta bilo od nekog velikog značaja za mene, kad ionako mogu potpisati ugovor i čekati uplatu na svoj žiro račun.

No, počelo me kopkati jer svaki potencijalni upit za suradnju koji sam dalje počela dobivati sadržavao je pitanje mogu li ispostaviti fakturu. Kad bih napisala da ne mogu, rekli su da će razmisliti i javiti se, i nikada se ne bi javili. A bilo je tako divnih potencijalnih klijenata u čije proizvode sam zaista vjerovala i bila bi mi čast surađivati s takvim brendovima, no eto, nisam imala pravni subjekt i oni su vrlo lako mogli naći neku drugu osobu koju će uključiti u svoju kampanju i s kojom bi im bilo jednostavnije surađivati. I to je sve u redu, danas osobno i ja mislim da ti vlasništvo pravnog subjekta daje neku određenu dozu ozbiljnost i odgovornosti, barem iz perspektive potencijalnih klijenata.

Tada sam se na stranicama Plavog ureda informirala o vrstama pravnih subjekata i odlučila da je za početak paušalni obrt najisplativija opcija. Za mene. Plavi ured je besplatni savjetnik za poduzetništvo, da ga tako laički opišem. To je mjesto gdje mali i srednji poduzetnici, obrtnici, budući poduzetnici i svi zainteresirani za pokretanje svog posla mogu dobiti besplatne (a točne) savjete i informacije kako uopće krenuti u taj poduzetnički svijet. Svakome tko me pita kako pokrenuti obrt kažem da posjete stranice Plavog ureda i tamo će naći vrlo jasne informacije, relevantne, provjerene i trenutno važeće.

Troškovi osnivanja paušalnog obrta bili su maleni (oko 500 kn), prvu godinu poslovanja bila sam oslobođena plaćanja komorskog doprinosa (koji iznosi 228 kn kvartalno), a moje jedine obaveze koje sam trebala platiti bilo je cca 450 kn kvartalno, za paušalni porez i prirez. Mislila sam, ako ništa drugo, u 3 mjeseca ću sigurno zaraditi 450 kn i to pokriti, a tako je i bilo. Ovih 450 kn kvartalno varira ovisno o poreznom razredu kojeg odaberete, no pretpostavljam da nitko tko tek otvara obrt neće odabrati da automatski ulazi u neki viši porezni razred. Ja sam odabrala da najniži porezni razred koji uključuje godišnje prihode do 80 tisuća kuna. Doprinose za mirovinsko i zdravstveno nisam morala plaćati obzirom da je to plaćao poslodavac kod kojeg sam bila stalno zaposlena, ovo mi je bio samo hobi. Doduše, te doprinose nisam plaćala u toku godine, no početkom sljedeće godine stiglo je prvo rješenje u kojem se navodi da sam dužna platiti dodatni iznos doprinosa sukladno tome što imam pravni subjekt (i bez obzira što poslodavac snosi troškove doprinosa svaki mjesec), no taj iznos je možda bio nekih 1000 kn i za godinu dana poslovanja zaista nije prevelik.

Potencijalni klijenti su se i dalje javljali, a obzirom da sam tada imala mogućnost izdavanja fakture, neki klijenti su odmah pristali na suradnju i uvjete koje sam postavila. Danas imam par potpisanih dugoročnih ugovora i tvrtke se sve više javljaju za suradnju, vjerojatno jer dobiju preporuku, vide suradnje na kojima sam angažirana i mogu reći da mi se vrata više otvaraju nego ranije kad nisam imala pravni subjekt.

Što se tiče knjigovodstva, ovdje zaista imam minimalno posla. Ja osobno sam jako loš računovođa i da budem iskrena nisam baš najbolja s organizacijom novaca (tu se oslanjam na muža što se obiteljskog budžeta tiče), no Plavi ured je kreirao fantastičan excel dokument u kojem sama kreiram fakture i ništa više od toga mi ne treba.

U tom dokumentu unijela sam svoje podatke o obrtu, na jednom sheetu nalazi se baza u koju unosite podatke klijenta kojem ćete izdati račun, i sve je linkano, tako da na finalnom shhetu gdje se radi račun, samo odaberete broj računa iz baze i u jednom kliku račun je kreiran. Ne može biti lakše. Također u tom dokumentu se vodi evidencija svih izdanih računa i možete si voditi zapisnik kad vam je koja faktura plaćena. To je bitno zbog predaje PO-SD obrasca do 15.1. sljedeće godine.

Dakle, moje obaveze u toku godine su: kvartalno plaćanje paušalnog poreza i prireza (za početak je to 450 kn kvartalno), kvartalno plaćanje komorskog doprinosa (228 kn kvartalno, s time da ste prve godine oslobođeni plaćanja), te predavanje PO-SD obrasca početkom sljedeće godine. PO-SD obrazac sadrži informaciju o svim naplaćenim primicima u prethodnoj godini te se na temelju tog obrasca izdaje rješenje za eventualnu nadoplatu poreza ako ste prešli u viši rang, te informaciju o nadoplati doprinosa (mene je nakon prve godine poslovanja ukupno ispalo oko 1000 kn).

Što se koraka za otvaranje obrta tiče, da budem iskrena ne sjećam se više svega točno, nisam sigurna ni da su još uvijek važeći, no ja sam svoj obrt otvorila preko e-građani i sve sam riješila online. Sam proces otvaranja obrta je trajao možda desetak dana i to samo zato jer sam neke podatke krivo popunila pa sam morala revidirati obrasce. Obzirom da sam bila stalno zaposlena i da sam nakon posla morala hendlati djecu, izostanak s posla i nahodavanje okolo s djecom mi nisu bili opcija pa sam odabrala ovu metodu koja mi se zaista pokazala vrlo jednostavnom i brzom.

U svakom slučaju, stavljam link na Plavi ured i na članak kako se otvara paušalni obrt, vjerujem da će vam koristiti i da ćete naći sve potrebne informacije. U svakom slučaju vam želim da se napokon odvažite na pokretanje nečeg svog i puno sreće u daljnjem poslovanju!

Pusa,
Petra

SHARE:
KARIJERA 0 Replies to “Pokretanje paušalnog obrta i zašto mislim da je dobra ideja”